De bouw van een race auto Datsun 240Z

Kopie van IMG_0499

Na een bouwtijd van 4 jaar is de Datsun 240Z race auto uit 1972 afgebouwd. Deze auto is een replica van een Datsun 240Z waarmee Paul Newman in de jaren 70 in de USA wedstrijden reed voor Bob Sharp Racing. De auto is nu in de kleuren van het Datsun Dealer Team Nederland waar Han Tjan in de jaren 70 vele successen mee heeft behaald.

De body is voor en achter verbreed en er ligt een L28 motor met 3 dubbele webers onder de motorkap. Het onderstel is geheel verstelbaar gemaakt door middel van speciale draagarmen en veerpoten welke in Amerika speciaal voor dit type vervaardigd zijn. De 240Z afgesteld door de Autosport Company Waalwijk, de balans in de auto is super en we weten nu ook dat de auto 210PK aan vermogen heeft en 270nm torque (trekkracht) bij een gewicht van 1060 kg.

Tijd voor het echte werk dus, de shakedown! Hiervoor reden we naar het Circuit Park Zandvoort. Op het circuit is deze dag een open race dag, race auto’s kunnen dan testkilometers maken. Maar er wordt uiteraard ook for fun gereden. De auto ondervond een technische keuring om de veiligheid op de racebaan garant te stellen. Dit is best een spannend moment, het zijn namelijk veelal FIA gekeurde eisen, maar safety first! We besluiten om in de middag te rijden, op de baan zijn dan wat minder aantal auto’s aanwezig. Tijdens het eerste rondje valt de Datsun al direct op. Iedereen kijkt naar de uitgebouwde oldtimer uit 1972, want de Datsun rijdt midden tussen de nieuwste BMW’s en Porsche’s. En toegegeven moet worden, het ziet er stoer uit!

Na een aantal rondjes komt de auto binnen en alles wordt nog even gecheckt. De temperatuur is goed en alles wijst erop dat de auto goed loopt. Dan maar weer de baan op en eens kijken wat de rondetijden zijn. Dat valt op zich nog niet zo tegen. De snelste tijd wordt neergezet in rondetijd 2:0723.

Tijdens de Pinksterraces Zandvoort in 2013 was deze Datsun 240Z ook op de televisie te volgen tijdens een auto A evenement in de Burando Open. Beste rondetijd, op Toyo semi slick banden, was 2:05.253! Deze Datsun 240Z eindigt in de tweede race net buiten het podium op de vierde plaats.

   E13 PiRa (139)