Raceverslagen 2017

 

Race 1 – 9 april 2017 – Zandvoort

9 april 2017 begon het nieuwe seizoen van de DNRT op circuitpark Zandvoort. Na een bouwtijd van bijna drie en een half jaar was het toch nog net op tijd gelukt om mijn nieuwe auto gereed te krijgen. De tot ASR GTP ZX TURBO omgedoopte Ferrari P4 replica had een week ervoor zijn “shake down” gehad. Daar kwamen toch nogal wat kinderziektes aan het licht, sommigen te verwachten, maar anderen totaal niet. Na zeven ronden was de pret al over en moesten we constateren dat er nog veel werk aan de winkel was. Zo ging totaal onverwachts de koppakking stuk, de motor was tenslotte geheel nieuw opgebouwd. Het schakelen ging moeizaam en de wegligging aan de achterzijde was ronduit slecht. De verwachte overstuur was er niet, maar wel heel veel overstuur. Bij het insturen ging de achterzijde direct om. Met nog een week te gaan moest er in de schaarse vrije uren nog even hard gewerkt worden. Motor weer uit elkaar en de oorzaak snel gevonden. Het bleek een niet opgemerkte beschadiging aan de nieuwe koppakking te zijn geweest. Om de overstuur te beperken werden opstaande plaatjes, Nascar style, gemaakt en aan de achterspoiler bevestigd. Aan de bak moest ik nog maar even wennen.

Bij de inschrijving en keuring kreeg ik alleen maar goedkeurende blikken en complimenten. Weer had Jan Rozendaal niet voor de makkelijkste weg, een BMW, gekozen, maar voor iets wat nog nooit in Nederland voor competitie gebruikt was. De keurmeesters vonden hem schitterend en waren vol lof, maar dachten wel dat ik misschien niet meteen voor het “echie” moest gaan.

Dat ze het goed hadden gezien merkte ik al tijdens de vrije training, motorisch was alles wel weer in orde, maar de wegligging en het schakelen was nog steeds een ramp. Ik was een rijdende chicane voor mijn collega’s en besloot na de training met deze auto niet verder te gaan. Ik heb besloten om eerst meer testkilometers te maken en alle kinderziektes er uit te halen voor ik aan de DNRT GT klasse ga meedoen.

Gelukkig hadden we een vooruitziende blik en hadden we de oude Nissan 370ZX ook meegenomen, je weet tenslotte maar nooit wat er kan gebeuren. Deze na de vrije training snel van de oprijwagen gehaald, brandblusser en banden overgezet, olie en koelvloeistof gecontroleerd en gaan. Mijn 370Zx had ik vorig jaar oktober na het behalen van de 3e plaats in het kampioenschap eigenlijk willen laten genieten van zijn pensioen. Heel de winter had ik er niet meer naar om gekeken en nu moest hij toch weer vol aan de bak. Het voelde meteen weer vertrouwd, het leek wel of hij wilde laten zien dat hij nog niet afgeschreven moest worden. Meteen een 1.57 gereden wat 12e overall betekende en 7e in de supersport klasse. We rijden het seizoen met 3 klassen tegelijk, GT, SS en S, dus een mooi vol veld.

Na een superstart in de 1e race belande ik meteen in de top tien en na 12 roden met vele gevechten finishte ik als 5e overal en 2e in de SS klasse, met als beste rondetijd 1.56.367. Dat ik 5e overall werd kwam doordat er een aantal GT collega’s het niet zo nauw namen tijdens code 60 en daarvoor gestraft werden.

De 2e race dus van de 3e rij vertrekken met een aantal veel snellere mannen achter mij en mijn grootste concurrent voor mij. De start ging weer goed en kon zelfs even met de kopgroep mee. Mijn enige focus was de concurrentie achter me houden en een aanval plaatsen op de nr. 1 positie. Na een aantal ronden kwamen de snelle GT mannen naar voren, en mengden zich in het gevecht wat ik aan het voeren was. Aangezien ze geen concurrenten waren en veel sneller gingen ze gemakkelijk voorbij. De aanvallen van achter mij had ik ondertussen afgeslagen en het was tijd om voor de koppositie te gaan strijden. De banden werden ook voor mijn M3 collega voor mij duidelijk slechter en ronde na ronde kwam ik dichterbij. Tot ik op zijn achterbumper zat en er een mooie strijd begon. Hij wist waarschijnlijk ook dat diegene die deze laatste race wint de beker voor de eerste plaats mee naar huis neemt. Ik had al gezien dat hij het Scheivlak minder snel ging, en zonder te aarzelen zette ik mijn Nissan in de volgende bocht ernaast en ging hem op volle snelheid voorbij en pakte meteen 30 meter voorsprong. Het leek of zijn motiveer nu gebroken was en ik kon mijn voorsprong verder uitbouwen.

Wat die ochtend zeer teleurstellend begon eindigde in pure euforie. De eerste race dag van het seizoen meteen winnen met een Nissan is echt geweldig. Meedoen is al leuk maar winnen blijft toch iets speciaals, Na in 2011 Spa Francorchamps was dit pas de 2e keer dat ons team dit meemaakt. De ASR NISSAN 370ZX krijgt weer groot onderhoud en meteen een nieuwe kleur, want dit smaakt naar meer.


Race 2 – 11 mei 2017 – Assen

Na een reis van bijna 3 uur lijkt het toch een beetje buitenland. We waren al om 4.15 uur vertrokken en kwamen zonder files mooi op tijd voor de keuring en inschrijving. Na de 1e race op Zandvoort en met de overwinning op zak waren de verwachtingen hoog gespannen. De Nissan 370ZX had nu wel groot onderhoud gehad. Zo waren alle vloeistoffen ververst, de schijven en blokken rondom vernieuwt en de gehele carrosserie strak gemaakt en in de nieuwe team kleuren gespoten. Als klassementsleider moet alles technisch en opties in goede staat zijn.

Tijdens de vrije training moest ik eerst de nieuwe remmen zogenaamd “inremmen”. Dit betekent de schijven en blokken opwarmen zodat verf en ander restmateriaal verbrand wat zorgt voor een optimaal rem gedrag. Om tijdens deze training toch nog een goede tijd neer te zetten was ik waarschijnlijk iets te zwaar op de nieuwe remmen wat resulteerde in veel vibratie. Het besluit om de vrije training af te breken bleek later de juiste beslissing.

Voor de kwalificatie hebben we alles nogmaals gecontroleerd en geconstateerd dat waarschijnlijk de nieuwe schijven zich na een hitte cyclus zich nog moesten zetten. Dit bleek meteen in de kwalificatie, waar ik eerst nog een beetje huiverig was, de remmen deden het prima zonder vibraties. Ik was daarom best tevreden met een 4e plaats al was de rondetijd niet echt top, maar het bleek dat iedereen daar wel last van had.

De start van de 1e race was weer super, meteen de kop gepakt en ronde na ronde kon ik mijn voorsprong beetje bij beetje uitbouwen. Met nog een aantal ronden te gaan had ik zelfs 4 seconden voorsprong. Mijn grootste concurrent in het kampioenschap kwam wel met een seconde per ronde achter mij aan, maar dit moest te doen zijn. Met nog 2 ronden te gaan sloeg het noodlot toe, blijkbaar door de hevige strijd en de buitentemperatuur kwam mijn olie temperatuur buiten de marge. Dat houdt in dat de ECU de motor gaat beveiligen en in een soort nood loop gooit. In een mum van tijd moest ik de 1e plaats opgeven doordat ik rustiger moest gaan rijden om te koelen. Juist op het moment dat ik dacht dat het nog erger zou worden was de olie temperatuur gezakt en het vermogen terug. Het werd nog een close finish met 3 auto’s met een seconde verschil over de finish. Chief engineer Klaas had er zwaar de P. in en vroeg zich af wat ik aan het doen was. Na mijn uitleg en het feit dat het veel erger had kunnen aflopen konden we toch weer lachen. Met de 2e plaats en de winst van mijn grootste concurrent in het klassement was er toch nog hoop op de algemene zege.

Toen ik de uitslag in mijn handen kreeg stond ik tot mijn verbazing als 1e geklasseerd. Wat bleek, mijn M3 collega had zich op Assen niets van de track limits aangetrokken en vaak de kortste weg met 2 wielen buiten de baan gereden. Dit is op motorcircuit Assen een zwaar delict waar van te voren op gewezen en zwaar op gestraft wordt. Dit kostte Daan zijn eerste plaats door 20 seconden straf en moest hij genoegen nemen met een 5e plaats. De 2e race hadden we van tevoren tactisch doorgenomen, mocht mijn M3 college vanaf de 5e plaats kunnen bijkomen en dusdanig snel zijn om mij te passeren dan zou ik nog 1e overall zijn. Zover kwam het niet, na weer een goede start kon alleen mijn nieuwe uitdager met een M3 compact volgen. Ik kon met minder toeren en constant rijden het gat tussen ons behouden. Hij hoopte dat ik weer koeling problemen zou krijgen, maar nadat we de grille in de voorbumper eruit gezaagd hadden was dit precies wat nodig was. Winnen op Assen helemaal top. Bovenaan in het kampioenschap en dat met een Nissan uit 1983, ok met wat nieuwere onderdelen maar toch!


Race 3 – 9 juni 2017 – Zandvoort

De derde race van het seizoen op een regenachtig circuit park Zandvoort. Dit zou voor ons wel eens een leuke dag kunnen worden, want rijden in de regen is een leuke bezigheid waar niet iedereen van houdt. We rijen dit seizoen met drie klassen door elkaar en vandaag met 22 deelnemers.

Op een natte baan reed ik in de vrije training naar een 2e tijd overall en een 1e tijd in mijn supersport klasse. De Nissan deed het prima onder deze omstandigheden maar ik kon wel merken dat mijn regenbanden hun beste tijd gehad hadden.

In de kwalificatie die nog iets natter was kwam het gebrek aan goede banden naar boven en kon ik de goede prestatie van de vrije training niet evenaren. Met een tijd van 2.13.809 was ik 5e overall en 3e in mijn klasse.

De eerste race dus starten vanaf de 3e rij. Helaas was het droog geworden en kon er met slicks gereden worden. Tijdens de opwarm ronde merkte iets aan mijn auto wat ik nog niet eerder had meegemaakt. De motor liep goed, maar het gaspedaal ging niet hoger dan 2500 rpm. Dat betekende “ga de pits in, ga niet van start”. Weg goede uitgang positie en snel de computer uitlezen. Hierin was niets te vinden wat het probleem veroorzaakte. Het vreemde was dat als hij onbelast draaide het gaspedaal wel werkte. Dus dan maar de accu polen los en zodoende de computer geheel gereset. Met de achteras op de krik de auto laten accelereren en schakelen ging weer prima, dus met nog een aantal ronden te gaan snel de baan op om in ieder geval te proberen of het euvel voor de volgende race in ieder geval verholpen was. De pits straat uit ging prima, maar halverwege de Tarzan bocht hield hij weer in en dan ging hij weer. Bij de Hugenholz sloeg ik van kwaadheid op het stuur en meteen ging hij weer als een raket en even later weer te stoppen. Ik dacht dat het toeval was, maar met nog een harde klap op het stuur was het euvel verholpen en kon ik nog 1 snelle rode rijden zonder problemen. Toch nog gefinisht als 7e op 7 ronden achterstand.

We wisten nu dat het probleem in het stuur zat. Daarin zitten nog schakelaars van de cruise controle die waarschijnlijk voor de ellende zorgden. Door alleen de stekkers los te halen hoopten we het probleem opgelost te hebben.

De 2e race vanaf de laatste plaats starten met 21 auto’s voor mij. Dit zou leuk moten worden. De start ging prima en ik had na een halve ronde 10 plaatsen gewonnen. Bij aan remmen van de Audi S bocht ging het redelijk mis, een collega uit de GT klasse vergat te remmen en ramde mij hard van achteren. De klap was zo hard dat ik dacht dat het over en uit was, maar ik kon nog net de bocht halen en voelde niets raars. Gas er weer op en de werkelijke schade later bekijken. 1 ronde later sloeg het noodlot alsnog toe. Rook onder de motorkap en meteen na een glijpartij de grindbak in. Wat bleek, de slang van de stuurbekrachtiging was geklapt en de olie spoot voor mij rechter voorwiel. Einde 2 e race, weer laatste.

Er was ook nog een derde race, maar deze kwam te snel om alles goed te repareren. De kop positie in het kampioenschap was er na alle pech ook niet meer. Inladen en repareren maar weer.


Race 4 – SRW 4 tot 6 augustus 2017 0 Zandvoort

Na de race dag van 9 juni was er bijna 2 maanden de tijd om alle opgelopen ellende te repareren. De maand juli was vrijgehouden voor iedereen om vakantie te vieren. Wij hadden zelf ook een vakantie naar het Verenigd Koninkrijk gepland om naar de GP op Silverstone te gaan en Wales te bezoeken. Omdat we toch in Engeland waren hebben we ook meteen maar wat onderdelen voor mijn nieuwe race auto gescoord. Zo heb ik een nieuw geprepareerd onderblok van een Z32 twin turbo kunnen kopen. Dit blok was reeds geboord en voorzien van Wiseco zuigers, H beam drijfstangen, race lagers, ARP bouten enz. Bij Demon Tweeks in Wales heb ik een carbon fiber FIA gekeurde race stoel, die precies goed was, nieuwe set schokdempers met diverse veren en vele andere kleine onderdelen gekocht. Na 1 week werd het weer zo slecht dat we besloten onze vakantie in Nederland voort te zetten. Zo waren we reeds 4 dagen voor de race op CP Zandvoort in dit mooie dorp met goed weer te vinden. Voor onze vakantie was de schade aan de achterzijde en de slang van de stuurbekrachtiging gerepareerd dus er was weer hoop voor een goed resultaat,

Ik had nieuwe semi slicks gekocht en wilde deze in de vrije training proberen. De verkoper dacht dat deze banden weleens verassend goed zouden kunnen en net zo snel als de slicks die ik nu gebruikte. Ik zei hem dat als dat zo was het hele veld wel op deze banden zou rijden. Wat ik al dacht kwam ook uit, het waren prima banden voor wisselvallig weer maar geen partij tegen full slicks. Met een tijd van 2.01.331 was dit ook te zien, afgezien dat het best wel iets beter kon.

Het was droog dus voor de kwalificatie weer de vertrouwde gebruikte slicks erop. Dat ging meteen een stuk beter. Met een 7e tijd overall en 2e in mijn klasse met een tijd van 1.56.288 reed ik weer in de voorste linie mee. De Nissan 370ZX reed als op rails en alle zorgen van de afgelopen race waren snel vergeten.

De start van de 1e race was prima en ik pakte meteen de kop in mijn klasse om deze ook niet meer af te staan. Dus als eerste over de streep en feest in de pitbox. Het was zelfs dubbel feest wat mijn chief engineer Klaas vertelde ook dat ik mijn persoonlijke ronde record maar liefst met bijna een seconde verbeterd had, namelijk naar 1.55.317. Nu is in de Supersport de limiet voor de snelste ronde 1,56.00. Ga je er 1x onder krijg je een waarschuwing, ga je er meerdere keren onder krijg je voor elke keer 10 seconden straf. Ik zag de bui al hangen en begreep dat het niet 1x gebeurd was en dus met straf werd ik als 2e geklasseerd. Helaas, maar als je dit niet wil meemaken kun je er ook voor kiezen een klasse hoger naar de GT klasse te promoveren. Aangezien ik nog nooit onder de 1.56 gereden had was dit geen optie en kon ik alleen de straf accepteren.

Aangezien ik geen lap timer coureur wil zijn gaan we voor de 2e race weer vol aan de bak. Dan maar straf maar ik wil racen en niet rekenen. De start ging weer goed en ik nam weer de kop positie, maar merkte dat ik niet los van de rest kon komen. Sterker ik werd halverwege zelfs ingehaald. Na een rondenlang gevecht om de kop moest ik afhaken door dat het motormanagement ingreep voor een te hoge olie temperatuur. Eenmaal in de vrije lucht werkte de koeling beter en ging mijn Nissan weer als vanouds. De laatste twee ronden een gat van 200 meter dicht gereden en het scheelde helaas een neuslengte voor de overwinning. In de pits weer feest want ik had weer mijn pr verbeterd tot 1.55.268. Jullie raden het al de laatste 2 ronden onder de 1.56 dus weer 10 seconden straf, niet 2e, maar 3e geklasseerd. Maar super trots dat die oude Nissan dit kan.

De derde race werd een beetje voorspelbaar, we hadden een verse set gebruikte banden gemonteerd en nu dat we vandaag zo dicht bij de 1.54 zaten was naast winnen ondanks alle straf dit het doel. Dat de baan goed was wisten we al, winnen met gemak en 4x in de 1.55 gereden, zelfs met 40 seconden straf nog 2de geworden. Helaas geen record maar 2e overall, iedereen blij.


Race 5 – 24 september 2017 – Zandvoort

Deze dag begon in de morgen met mist. Zo erg zelfs dat er de eerste uren niet gereden kon worden. Rond 11 uur was de mist opgetrokken en was de vrije training afgelast en werd er meteen met de kwalificatie begonnen. Deze verliep super en met een tijd van 1.56.048 zat ik precies op de limiet en dat was goed voor de 2e tijd in mijn klasse. De pole sitter had 1.55.794 gereden en meteen zijn waarschuwing gekregen.

Met een vol veld van 43 auto’s vanaf de 7e rij vertrekken. Meteen na de start de kop gepakt en na hevige gevechten niet meer afgestaan. Toch het licht uit mijn ogen gereden, maar de baan scheen gewoon langzamer te zijn. Met 1.57.128 geen straf en gewoon winnen.

De 2e race verliep ook weer goed, starten vanaf de eerste plaats en meteen uitgelopen op de rest. Op ruime afstand van de rest de overwinning binnenhalen, tot dat de pechduivel weer toesloeg. Nu een slang van de versnellingsbak koeler los geschoten, wat een 100 meter lang oliespoor veroorzaakte. Ik was gelukkig meteen gestopt want anders was de ravage niet meer te overzien. Een uitval beurt kon ik voor het kampioenschap niet meer gebruiken. Maar het zijn vaak hele kleine goedkope dingen die je de das om doen.

Volgende race is de laatste race van het seizoen er zal een wonder moeten gebeuren om het kampioenschap nog te winnen.


Race 6 – 14 oktober 2017 – Zandvoort

De spanning is volop merkbaar, vandaag moet alles goed gaan en mijn concurrent moet steken laten vallen. De laatste race die telt voor het kampioenschap en de allerlaatste voor mijn Nissan 370ZX die nu toch echt met pensioen gaat. Deze dag geen vrije training, maar kwalificatie en 3 races. Nog 60 punten te halen en er 15 meer nodig dan de nr. 1. Er waren 30 deelnemers waaronder een aantal “vreemden”. Als derde gekwalificeerd, achter mijn grootste concurrent op plaats 2. Ik met 1.56.708, maar de nummers 1 en 2 onder de 1,56 wat meteen een waarschuwing betekende.

Op deze dag had ik ook 2 jongelui die een wens gewonnen hadden bij RTV Rijnmond. De wens was meerijden in een raceauto op Zandvoort. Dit mocht ik van de organisatie in de pauze doen. Helaas was er net voor de pauze een mega ongeluk gebeurd in de E30 cup en de baan moest ontdaan worden van olie koelvloeistof en benzine. Met toestemming van de organisatie mocht ik de korte baan gebruiken om de wens in vervulling te laten gaan. Al was het dan niet de hele baan de ervaring was er niet minder onder. Al met al een blije winnaar en een onvergetelijke ervaring.

De start van de eerste race verliep sinds tijden niet zo goed, ik werd meteen door 2 auto’s geblokt en moest genoegen nemen met de 3e plek. Het werd wel een geweldig gevecht met 7 auto’s strijdend voor de eerste plaats. Helaas 4e afgevlagd, maar wel 2 plaatsen de nr. 1 in de stand.

De 2e race verliep weer met hevige gevechten. De “vreemden “waren geduchte tegenstanders, deze keer 2e met een beste tijd van 1.56.134 dus geen straf. Wat nog mooier was, weer ingelopen in de stand wat de lijstaanvoerder werd 5e.

De derde race ging dus om de titel. Het werd een treintje van 5 waarin iedereen kon winnen. Rondenlang stuivertje wisselen, maar helaas was een 5e plaats niet genoeg voor de titel. Motor management greep weer in en ik moest even lossen. Op deze dag was het kampioenschap niet verloren, dat was al eerder in het seizoen door stomme pech.

Vorig jaar 3e in het DNRT Supersport klassement, dit jaar 2e, toch een geweldig seizoen gehad.

Met dank aan alle sponsoren, steun en toe verlaten en iedereen van de DNRT en OCA die dit allemaal mogelijk maken.

Nog 1 race voor de fun in Zolder België dan zit het er echt op.


Race 7 – 19 oktober 2017 – Zolder

Voor het eerst dit jaar naar het buitenland. Dit is een geluid dag dus we hoeven ons daar geen zorgen on te maken. We rijden vandaag met de Porsches, GT en Supersport. Het is de laatste race van het seizoen die helaas niet meer mee telt voor het eind klassement. Het is een prachtige na zomerdag met temperaturen boven de 20 graden. Het is alweer een jaar geleden dat we hier waren dus toch weer een beetje wennen. Ik had altijd een haat liefde verhouding met deze baan tot vorig jaar toen ik voor het eerst in de prijzen viel. Zolder is een sloper voor je auto met chicanes met hoge curbs en een slijtageslag voor de remmen.

In de vrije training even wennen aan de baan en dan proberen in een ritme te komen. Dat ging niet slecht in een veld van 32 auto’s met een 5e tijd overall en 1e in mijn klasse. De tijd van 1.49.921 was sinds lange tijd meteen goed.

De kwalificatie was zeer rommelig, met een aantal ongelukken en code 60. Ik werd vervelend genoeg erg opgehouden door een BMW rijder die notabene uit de pitstraat gekomen er alles aan deed om mij in mijn snelle ronde bochtenlang te blokken alsof het voor een plaats ging. Met nog 1 ronde te gaan volle bak wat mij bracht op de 2e plaats in mijn klasse en 8e overall. De tijd iets beter met 1.49.860.

De start van de 1e race ging weer als vanouds, op de eerste meters 2 auto’s ingehaald totdat er na een harde klap geen gang meer inzat en ik moest hopen dat 25 collega’s mij zouden kunnen ontwijken. Daar sta je dan midden op het rechte stuk zonder aandrijving. Gelukkig kon ik met een hoop gekraak en gerammel stapvoets een veilige plaats bereiken in de pits straat voordat het hele veld weer langs kwam.

Het seizoen was 50 minuten te lang gebleken. Het differentieel had de geest gegeven en was volledig verwoest door de krachten die het heeft moeten verdragen. Al met al is in al de jaren dat ik met mijn Nissan deelneem gebleken dat het een oersterk concept gebleken is. Soms wat kleine defecten maar de basis staat als een huis. Hij gaat nu echt met pensioen, maar zal zeker nog gerepareerd worden om later als circuit taxi toch nog leuke tijden mee te beleven.

Volgend jaar gaan we met de ASR NISSAN GTP Turbo aan de start verschijnen. Ik hoop dan alle kinderziektes genezen te hebben en weer met veel lol te rijden in de DNRT GT klasse. Deze winter veel werk te verzetten, met een nieuwe motor, dempers en veren, Brembo big brakes, gemodificeerd bodywork enzovoort.

Ik heb er nu al weer zin in!